Onderhoud, Revisie en Service

Over Onderhoud

Naast een complete revisie of een geïsoleerde reparatie, zijn er verschillende soorten beurten mogelijk. Ik onderscheid:

  • Een onderhoudsbeurt
  • Een onderhouds+beurt (onderhoudsplusbeurt, tussen onderhoud en kleine beurt in)
  • Een kleine beurt
  • Een grote beurt

Met goed onderhoud worden problemen voorkómen of uitgesteld en de levensduur van een revisie verlengd. Een onderhoudsbeurt is dan ook nadrukkelijk níet bedoeld om gebreken mee op te lossen, maar om zo lang mogelijk plezier van een revisie te hebben. De focus ligt daarbij op 't in optimale conditie houden van het polsterleer. Verder worden bij een onderhoudsbeurt vilt en kurkjes nagelopen, verenspanning gecontroleerd en assen van nieuwe olie voorzien.

Bij een onderhouds+beurt worden ook vast kleine, vaak bij het spelen nog niet merkbare gebreken meegenomen: lekjes, roest, loszittende veren... dat soort zaken.

Wanneer er polsters vervangen moeten worden, veren hun spanning kwijt zijn, assen krom zijn, solderingen loslaten... kortom, wanneer er sprake is van wat serieuzere mankementen, dan kun je gaan denken aan een grote of kleine beurt, afgestemd op de aard van de klachten.

sax-zonder-kleppen

Over Revisie

Vroeger of later is je sax dan toch eens toe aan revisie.

Bij een basisrevisie demonteer ik het instrument en maak ik het grondig schoon. Ik vervang de polsters, evenals al het kurk en het vilt. Daarna maak ik de polsters sluitend en stel ik de kleppen af, op de sax en op elkaar.

De basisrevisie kan worden uitgebreid met het opheffen van speling op assen, het vervangen van assen en het vervangen van veren, evenals met soldeer- en uitdeukwerk.

Ik werk met handgemaakte polsters van hoogwaardige kwaliteit. Deze zijn zowel met plastic als met metalen resors leverbaar. Wat voor jouw instrument de beste optie is komt uiteraard in het gesprek aan bod.

Over Service en Garantie

Omdat goed onderhoud zo belangrijk is, bied ik na een revisie de mogelijkheid tot een onderhoudsabonnement. Je kunt dan voor een vaste lage prijs gedurende vier jaar je sax brengen voor een onderhoudsbeurt of onderhouds+beurt. Daarna wordt de staat van het instrument opnieuw bekeken en kan eventueel een verlenging worden afgesproken.
De revisie wordt geleverd met een gratis nastelbeurt (indien nodig) en een gratis onderhouds+beurt na ongeveer een jaar.

Op de revisie zit standaard een garantie van een jaar. Wanneer gebruik is gemaakt van de onderhoudsbeurt wordt deze garantie automatisch verlengd naar een periode van twee jaar.